Rijschool Rotterdam

Wil je zo graag je rijbewijs halen? Leren autorijden kan ontmoedigend zijn. Als je voor het eerst achter het stuur van een auto zit, is het normaal dat je je een beetje nerveus voelt. Autorijden is een briljante vaardigheid om te hebben en zal je wat onafhankelijkheid geven, dus probeer die nerveuze energie in opwinding te kanaliseren.

Maak je geen zorgen, jouw rij instructeur zal je helpen om je op jouw gemak te stellen, en om je te helpen hebben we een gids samengesteld om een idee te geven van wat je kunt verwachten tijdens jouw eerste rijles.

Basics van de auto

Je vraagt ​​je vast af wat je eerste rijles inhoudt, maar blijf kalm, er wordt niet van je verwacht dat je meteen achter het stuur gaat zitten. Je instructeur neemt je mee naar een rustige weg om je een overzicht te geven van de bedieningselementen, versnellingen, deuren, ramen en spiegels van de auto, ook wel een cockpit-oefening genoemd.

Hoe voorbereiden op rijles?

Voordat je aankomt voor je eerste les als leerling-chauffeur, zijn er enkele manieren waarop je je kunt voorbereiden om je op je best te voelen:

 • Draag comfortabele kleding – iets waarin je het niet te warm of koud krijgt en waar je gemakkelijk in kunt bewegen.
 • Draag een bril als je die nodig hebt – als je een bril draagt ​​om te lezen of te computeren, moet je deze mogelijk ook dragen tijdens het autorijden. Als je het niet zeker weet, neem dan voor je les contact op met je opticien.
 • Eet licht – als je les ‘s ochtends is, probeer dan iets lichts te eten. Misschien heb je zin om het ontbijt over te slaan als je nerveus bent, maar iets lichts geeft je een kleine energieboost en helpt bij je concentratie.
 • Ademen – nerveus of angstig zijn is volkomen normaal. Probeer voor je les diep en kalmerend adem te halen en bespreek eventuele zorgen die je hebt met je instructeur. Ze zijn er om je op je gemak te laten voelen.

Wat mee te brengen

 • Comfortabel schoenen – platte schoenen zijn het beste voor autorijden, idealiter met een dunne zool zodat je de bedieningspedalen beter kunt voelen.
 • Water – misschien wil je een fles water meenemen naar je les, vooral als je tijdens de zomermaanden rijlessen neemt. Gehydrateerd blijven zal ook je concentratie helpen.

Opgehaald worden

Je rij instructeur kan je ophalen van de door jou gekozen locatie, of dat nu thuis, op het werk of op school is. Noteer je lestijd in je telefoonagenda of stel een herinnering in om ervoor te zorgen dat je op tijd klaar bent.

Wennen aan de auto

Je instructeur neemt je nooit meteen mee de hoofdweg op. Dit is gevaarlijk en kan onnodige angst en stress veroorzaken. Ten eerste neemt je instructeur je mee naar een rustige omgeving om aan de auto te wennen en iets door te nemen dat we eerder in deze gids noemden: een cockpitoefening:

Deur

Controleer of alle deuren goed en stevig zijn gesloten.

Stoelen

Is uw stoel comfortabel om te rijden – kunt u goed bij de pedalen? Worden uw rug en hoofd comfortabel ondersteund?

Spiegels

Kun je al je spiegels zien zonder je in te spannen om ernaar te kijken? Zo niet, zorg er dan voor dat ze zo zijn afgesteld dat je de weg achter je en eventuele dode hoeken kunt zien.

Gordel

Zit je gordel goed vast?

Bediening

Staat het stuur op de juiste hoogte?

Hoeveel controle krijg je?

Tijdens je eerste les zal je instructeur erop letten dat je vertrouwd raakt met de bedieningselementen, waaronder:

 • Versnellingen
 • Koppelingscontrole en het aangrijpingspunt vinden
 • Signaleren met de richtingaanwijzers
 • Hoe je jouw spiegels en dode hoeken kunt controleren voordat je vertrekt
 • De auto stoppen

Na de rijles

Je instructeur zal je thuis, op het werk of op de universiteit terugbrengen en met je praten over hoe je de les hebt gevonden.

Als je dit nog niet hebt gedaan, kun je je volgende les boeken, idealiter zou dit binnen een week na je eerste moeten zijn om het momentum te behouden. Neem de tijd, je bent nu op weg om te leren autorijden! Heb je nog geen rijschool gevonden? Neem dan een kijkje bij Rijschool Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here