Eindelijk de leeftijd bereikt dat je je autorijbewijs kan gaan halen? Gefeliciteerd! Maar wat moet je allemaal weten om goed voorbereid te zijn voor de examens die je moet halen voor je rijbewijs. Wij helpen je vast een beetje op weg;

Verkeersregels leren

Voordat je ├╝berhaupt kunt deelnemen aan het verkeer in een auto moet je wel de verkeersregels kennen. Nu kun je er vanuit gaan dat je een aantal regels al goed beheerst doordat je vast al wel deelname aan het verkeer neemt met een fiets of eventueel scooter. Als je al een scooter rijbewijs hebt dan heb je waarschijnlijk al een groot deel van de verkeersregels geleerd! Er zullen vooral nog wat regels zijn die je moet beheersen voor op wegen waar een scooter niet mag komen, zoals bijvoorbeeld een autoweg of autobaan. Als je er zeker van wilt zijn dat je de theorie goed beheerst dan kun je het beste een theoriedag volgen!

Theorie examen

Als je eenmaal de theorie onder de knie hebt, kun je je gaan inschrijven voor een theorie-examen bij het CBR. In de meeste gevallen wordt je theorie-examen gepland door een rijschool waar je bent ingeschreven. Zij zorgen ervoor dat er een aantal beschikbare plaatsen zijn op een bepaalde datum waarop je dan kunt deelnemen. Een theorie-examen wordt afgenomen in een grote gezamenlijke ruimte waarbij iedereen zijn eigen scherm heeft om antwoorden te geven op de vragen. Na afloop van het examen krijg je zo goed als direct de uitslag of je geslaagd bent of niet.

Rijlessen volgen

Je kunt al beginnen met rijlessen als je nog geen theorie examen hebt gehaald. Het theorie- examen moet gehaald zijn voordat je uiteindelijk je praktijkexamen kunt gaan afleggen. Het volgen van rijlessen kan bij een auto rijschool.

Tussentijdse toets (TTT)

Er is een mogelijkheid om een tussentijdse toets af te leggen. Dit is eigenlijk een soort tussen examen waarbij je de manoeuvres zoals het inparkeren, keren op de weg, fileparkeren etc. alvast kunt laten zien en als je voor deze test slaagt dan hoef je deze onderdelen niet meer te doen tijdens het praktijkexamen. Mocht de tussentijdse toets niet helemaal verlopen zoals gehoopt dan is er nog een mogelijkheid om deze manoeuvres tijdens de praktijkexamen te laten zien. Een tussentijdse toets is optioneel en dus niet verplicht. Je kunt ook deze toets overslaan en gewoon alles tijdens het praktijkexamen laten zien.

Praktijkexamen

Als je dan je theorie-examen gehaald hebt, genoeg rijlessen hebt gehad dat je rij instructeur aangeeft dat je er klaar voor bent, dan is het tijd voor het praktijkexamen. Het eindexamen wordt afgenomen door het CBR. Er komt dan een examinator bij je in de auto en deze examinator gaat beoordelen of je genoeg vaardigheden hebt om zelfstandig te gaan autorijden. Na het praktijkexamen hoor je direct of je geslaagd of gezakt bent. In het geval van slagen kun je zelf je rijbewijs aanvragen. Vaak duurt het aanvragen van je rijbewijs een aantal werkdagen. Zodra je je rijbewijs hebt opgehaald ben je bevoegd om zelf achter het stuur te gaan en te rijden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here