Wie een nieuwe auto koopt, of een auto importeert in Nederland, moet over dat voertuig belasting betalen. De zogenaamde BPM – de belasting op personenauto of motorrijtuigen – kan een flinke kostenpost zijn. Het berekenen van de laagste BPM is bovendien nog een hele kunst.

De BPM uitgelegd

De BPM word geheven op alle nieuwe auto’s, en ook op voertuigen die geïmporteerd worden uit het buitenland. De hoogte van deze belasting wordt per voertuig bepaald, maar u moet denken aan een bedrag van enkele honderden euro’s. De precieze hoogte hangt onder andere af van het soort voertuig. Bij personenauto’s wordt voornamelijk gekeken naar de CO2-uitstoot van het voertuig in kwestie: hoe hoger de uitstoot, hoe hoger de belasting. Tijdens de RDW-keuring, die verplicht is bij het importeren van een auto, wordt aan de hand van het model en type vastgesteld hoe hoog de uitstoot is.

De leeftijd van de auto speelt ook een rol bij de precieze hoogte van de belasting. Bij een tweedehands auto wordt er een afschrijvingspercentage vastgesteld, dat van de bruto BPM afgetrokken wordt. Over oudere auto’s betaalt u dus in de regel minder BPM.

Tip: Kosten auto importeren: invoerkosten berekenen – Easy Import

Hoe berekent u de BPM?

Het vaststellen van de meest gunstige BPM is helaas niet gemakkelijk. Toch is het de moeite waard om daar enige moeite in te steken: het kan u veel geld besparen. De precieze regels veranderen ieder jaar, en het is mogelijk om verschillende jaren als basis te nemen voor het berekenen van de BPM. In principe zijn alle gegevens en tabellen die u nodigt heeft om de BPM vast te stellen, te vinden op de website van de Belastingdienst. Daar wordt u echter niet geholpen met het vinden van de laagst mogelijke aangifte.

Aanbevolen: BPM berekenen & Alles over de BPM aangifte – Easy Import

Gelukkig zijn er op het internet zijn veel ‘BPM-calculators’ te vinden, die u op weg kunnen helpen. Ook zijn er veel bedrijven te vinden die u het hele proces uit handen kunnen nemen, en de laagste import BPM voor u beloven te vinden. Geeft u de aangifte berekening uit handen, verzekert u zich er dan wel van dat u met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat. De laatste tijd is de BPM negatief in het nieuws geweest: zo wordt er wordt veel gefraudeerd met het indienen van een te lage BPM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here